Zo kom je van die vervelende fruitvliegjes af

We worden als mensen, zeker in onze woning, niet graag geplaagd door vervelende insecten. Toch kan je er in de praktijk vaak niet omheen. Neem nu bijvoorbeeld fruitvliegjes. Deze kleine pestkoppen staan erom bekend tijdens de warmste maanden van het jaar veelvuldig onze woningen binnen te dringen. Kan je dat voorkomen of wat kan je doen wanneer deze insecten reeds in je woning aanwezig zijn? Je komt het allemaal te weten hier op deze pagina!

Hoe komen fruitvliegjes het huis in?

Tijdens de lente en zeker in de zomermaanden lijkt er vaak sprake te zijn van een invasie van fruitvliegjes in menig aantal woningen. Waar komen deze kleine insecten precies vandaan en vooral, hoe komen ze zo snel in je woning? In eerste instantie spreekt het voor zich dat deze insecten ontzettend klein zijn. De gemiddelde lichaamslengte bedraagt dan ook niet meer dan zo’n 2 à 4 millimeter. Van deze (zeer) kleine vliegjes is bekend dat ze over een geweldig reukvermogen beschikken. Deze zorgt ervoor dat ze over een erg grote afstand kunnen ruiken. Vooral zoete lekkernijen worden op die manier meteen opgevangen waarna de beestjes er door aangetrokken worden. Door hun geringe lichaamslengte kunnen ze zich ook moeiteloos een weg banen door de kleine openingen of spleetjes die je in je woning zijn terug te vinden.

Wat trekt fruitvliegjes aan?

Fruitvliegjes worden aangetrokken door verschillende zaken. Het gaat hierbij in het bijzonder om fruit en andere suikerhoudende etenswaren. Globaal gezien is het zo dat deze insecten hoofdzakelijk worden gelokt door gistend en rottend plantaardig voedsel. Enkele zaken die fruitvliegjes allemaal lusten zijn onder meer:

  • Fruit en groenten die rotten of beschimmeld zijn
  • Opgedroogde restjes van wijn of vruchtensap
  • Restjes bier welke nog in een flesje of blikje zijn terug te vinden
  • Planten en kruiden welke beschikken over dorre of rotte bladeren
  • Bedorven eten welke in de vuilbak is terug te vinden (zeker in de zomer)
  • Koffiedrab welke bijvoorbeeld in het koffiezetapparatuur is blijven zitten
  • Gebruikte theezakjes en koffiepads

Ook tuinaarde en bijvoorbeeld potgrond staan er net als kunstmest en plantenvoeding om bekend fruitvliegjes aan te trekken. Ook hier zal je dus aandachtig voor willen zijn.

Manieren om van fruitvliegjes af te komen

Voorkomen is ook voor wat fruitvliegjes in je woning betreft beter dan genezen. Wat echter wanneer het al te laat is en je al wordt geplaagd door deze vervelende beestjes? In dat geval bestaan er gelukkig nog verschillende manieren om van deze fruitvliegjes af te komen. De meest efficiënte manieren kan je hieronder terugvinden.

1. Combinatie van azijn en wasmiddel

Deze producten zullen de meeste lezers wel standaard in huis hebben. Neem een kommetje en vul deze vervolgens met wat azijn. Voeg daarna ook nog drie druppels afwasmiddel toe. Fruitvliegjes zijn gek op de deur van azijn waardoor ze hier toe aangetrokken worden. Door het afwasmiddel zullen ze echter komen te verdrinken.

2. Een val gemaakte van papier

Voor het toepassen van deze manier moet je enkele zaken in huis hebben. Je neemt hiervoor een glas en vult deze met een laagje siroop. Vervolgens neem je een velletje (bak)papier waar je een soort van trechter van gaat maken. Plaats de trechter in het glas en maak deze vervolgens vast met plakband. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar geloof ons als we zeggen dat je niet snel nog last zal hebben van fruitvliegjes!

3. Een combinatie van melk, suiker en peper

Voor de derde manier om van fruitvliegjes af te komen heb je een aantal ingrediënten nodig, namelijk: een halve liter melk, 400 gram suiker en 200 gram gemalen peper. Meng al deze verschillende ingrediënten in een pan en laat het geheel zo’n 10 minuten sudderen. Vervolgens giet je het mengsel in een schaaltje waardoor je kan rekenen op een zeer efficiënt werkende en volledig zelf gemaakte fruitvliegval!

4. Koop een fruitvliegjesval

Er zijn ook een aantal kant-en-klare fruitvliegjesvallen en fruitvliegjesvangers op de markt. De vallen bevatten een vloeistof die fruitvliegjes aantrekt. De fruitvliegjes komen op die vloeistof af en belanden zo in de val. Zodra ze in de val zitten kunnen ze er niet meer uit en kunnen ze zich ook niet meer voortplanten.

 

Ook leuk om te lezen...