Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Niet alle vloeren zijn even geschikt voor vloerverwarming. Sommige vloeren kunnen niet goed tegen warmte, anderen laten de warmte onvoldoende door, waardoor er te veel warmte verloren gaat. Lees hier per vloer of deze wel of niet geschikt is voor vloerverwarming. Wel zo handig om te weten, alvorens je een vloer of vloerverwarming laat leggen.

Gietvloer
Gietvloeren zijn prima geschikt voor vloerverwarming, behalve gietvloeren van epoxy. Deze zijn harder en sterker dan een normale gietvloer en door vloerverwarming ontstaan en scheuren in de vloer. Andere gietvloeren laten de warmte goed door, waardoor je de vloerverwarming optimaal kan benutten.

Tegels
Tegels zijn absoluut prima te gebruiken voor vloerverwarming. Ze houden namelijk geen warmte vast. Met name keramische tegels zijn geschikt voor een vloerverwarming, omdat ze een lage warmteweerstand hebben. Wel is het van belang dat er aandacht wordt besteed aan uitzetvoegen. Dit geeft de tegels ruimte om uit te zetten en voorkomt de vorming van barsten en scheuren. Je wilt natuurlijk niet dat je tegels los komen te liggen of scheuren krijgen.

PVC
PVC is een prima keuze met vloerverwarming. Het is wel nodig om een ondervloer te leggen wanneer de vloer niet egaal en glad is. PVC laat de warmte goed vrij zodat je optimaal kunt genieten van je vloerverwarming.

Houten vloer
Hout is een bewerkelijk materiaal. Het zet uit en krimpt. Bovendien is hout een goede isolator en neemt het juist warmte op. Desondanks is het toch mogelijk om een houten vloer met vloerverwarming te combineren. Het hout mag dan niet gelakt zijn, er mogen geen kleden op het hout worden gelegd, de vloerverwarming moet modern en diep genoeg ingelegd zijn en enkel houtsoorten als eiken en merbau zijn geschikt. Ook moet de warmte geleidelijk worden vrijgegeven; plotselinge temperatuurwisselingen zijn niet bevorderlijk voor de staat van het hout.

Laminaat
Vloerverwarming onder laminaat is niet ideaal. Laminaat is vrij dik en laat warmte slecht door. Ook is laminaat is een bewerkelijk materiaal wat makkelijk krimpt of uitzet bij temperatuurwisselingen. Er wordt echter wel laminaat gemaakt dat op vloerverwarming geplaatst kan worden. Dit laminaat is over het algemeen wat dunner dan gewoon laminaat, zodat de warmte beter wordt doorgelaten. Het is hierbij van cruciaal belang om een goede ondervloer te hebben. Deze moet namelijk wel echt speciaal voor laminaat op vloerverwarming zijn gemaakt.

Tapijt
Niet alle tapijtsoorten zijn even geschikt in combinatie met vloerverwarming. Tapijt moet namelijk worden gelijmd en soms kan dit leiden tot het loslaten van het tapijt. De meeste tapijten zijn te dik en isoleren hierdoor de warmte te goed, denk aan hoogpolige tapijten. Meestal wordt door fabrikanten duidelijk aangeven of een tapijt geschikt is of niet. Kijk hier dus goed naar!

Linoleum
Linoleum en vloerverwarming gaan uitstekend samen. Linoleum is een natuurlijk materiaal en laat de warmte goed door, omdat de onderkant is gelijmd. Zo kun je heerlijk met je blote voetjes over de warme vloer lopen en er optimaal van genieten.

Ook leuk om te lezen...