Tips voor het kiezen van plafondverlichting

Er zijn nog genoeg mensen die tevreden rondkijken als ze hun woonruimte in een mooie interieurstijl hebben ingericht. Maar die dan niet even omhoogkijken. Een plafond is een plafond zou je zeggen, daar kun je weinig aan doen als je met je interieurstijl doende bent. Dat is niet helemaal waar. Want negen op de tien keer vind je in en aan plafonds wel stijlgevoelige zaken. Lampen! In dit artikel koppelen we aan de belangrijkste interieurstijlen lampen die die stijlen vertegenwoordigen of zelfs benadrukken. Een woonstijl is pas compleet als de plafondverlichting er mee harmonieert.

Industriële woonstijl

Zo langzamerhand lijkt half Nederland ervoor te vallen, zo’n stoer bijna fabrieksmatig interieur. Met veel metaal en vaak met zwarte details. Stoer en sterk, een interieur dat een stootje kan hebben. Zo zou je ook je plafondverlichting moeten zien. De vormgeving van een plafondlamp is dan minder belangrijk dan de robuuste uitstraling die die moet hebben. Je kunt lampen ophangen van staaldraad, opengewerkte kubussen of royale kappen. Als ze maar van smeedijzer of strak staal zijn gemaakt.

Klassieke woonstijl (historisch)

Met klassiek worden vaak kunststijlen zoals renaissance, barok of rococo bedoeld. De eeuwen waarin de mooie salon opkwam. Kroonluchters zijn dan ideaal. Hoewel er ook wel plafonnières zijn met hangertjes vol kristallen kralen. De plafondlamp moet in elk geval een rijke, gedetailleerde en elegante uitstraling hebben.

Klassieke woonstijl (modern)

De tierlantijntjes en overdadige barokke details zijn hier afwezig. Dat komt ook terug in de plafondverlichting. De hoofdvormen zijn strak: een vlak vierkant of een ronde schijf, dus geen bol. De randen van die hoofdvormen zijn vaak goudkleurig of hebben een zilvertint. Van belang is dat de plafondverlichting iets statigs uitdrukt.

Plafondverlichting moderne look.

Landelijke woonstijl

Deze stijl moet het hebben van natuurlijke materialen. Laat die dan ook volop terugkeren in de plafondverlichting. Dat betekent riet, onbehandeld hout en lichtkappen met echte huid bespannen. Qua kleurstelling zijn lichte houtkleuren zoals essen en vuren dominant.

Scandinavische woonstijl

Een zekere soberheid en eenvoud kenmerkt de Scandinavische interieurstijl. Keramieken lampen helpen daarbij of royale plafondlampen van melkglas. De lampen kunnen het best bij deze woonstijl afgerond zijn, dus zonder enige toeters of bellen eraan vast. Hoe eenvoudiger de hoofdvorm, des te beter.

Vintage woonstijl

De vintage woonstijl heeft nogal wat varianten. Kies dan ook mooie retro plafondlampen die bij jouw vintagevoorkeur past. Heb je alles ingericht in de stijl van de Sixties? Kies dan ook lampen die uit die tijd komen. Bij alle typen vintage woonstijlen past rookglas. Een plafondlamp van rookglas kan dus bij elke vintage stijl.

Ook leuk om te lezen...