Tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Wat is een kleine woonkamer? In elk geval een ruimte die veel kleiner is dan vier bij tien meter. Een ruimte waar al problemen kunnen ontstaan met lopen als je er een grote hoekbank in zet en een eettafel met zes stoelen. Natuurlijk kun je ook een kleine woonkamer prachtig inrichten en in de stijl die jouw voorkeur heeft. Alleen moet je bij het inrichten altijd op twee dingen letten: houd ik de kamer ruimtelijk en laat ik de kamer groter ogen dan hij in werkelijkheid is.

Spiegelend licht

Om met dat laatste te beginnen: zorg ervoor dat je kamer er optisch wat groter uitziet. Verhinder dus niet het daglicht om binnen te komen. Zet ook niet een hoge rij planten op de vensterbank want dan ben je snel tien procent of meer aan licht kwijt. Plaats een of meer grote spiegels strategisch in je woonruimte zodat ze het daglicht opvangen en weerkaatsen.

Less is more

Een hele belangrijke tip gaat over het lopen door je zitkamer. Maak een schets van de kamer en knip dan op schaal de meubels die je er beslist in wilt hebben. Schuif die op verschillende plekken in de plattegrond en meet of je wel minimaal tachtig centimeter loopbreedte tussen de kasten, de eettafel en de zithoek hebt. Minder centimeters? Schrap dan een meubelstuk tot je wel genoeg loopruimte hebt. Want anders ben je net een botsautootje dat overal tegenaan gaat stoten.

Multifunctionele meubels

Je hoeft niet meteen aan een bedbank te denken. Want naast een kleine woonkamer zal je ook wel slaapkamers hebben. Maar neem nou een werkplek. Soms zit je toch best wel een tijdje thuis achter je laptop. Er zijn mooie, slechts plintdiepe kasten te koop die je in een handomdraai uit kunt klappen tot werkplek. Gebruik je die niet, dan kost zo’n kast ook nauwelijks ruimte.

Lees ook; Deze meubels mogen niet ontbreken in je woonkamer

Ga voor glas!

Of het nu een werkplek betreft, een eettafel of een bijzettafel, ga voor glazen oppervlakken. Glas is doorzichtig en geeft visueel onmiddellijk ruimte. Het is wellicht illusie maar het werkt wel. Door je tafels en werkbladen in glas uit te voeren, maak je je woonruimte een heel stuk opener.

Laat de salontafel krimpen

In een kleine kamer houdt de ruimte tussen tv-meubel en bank vaak niet over. Zet je er dan een salontafel neer, dan gaat dat ten koste van de beenruimte en het loopgemak. Een bijzettafeltje naast de bank is dan een oplossing. En er zijn ook alternatieven voor een salontafel, een houtblok op wieltjes bijvoorbeeld. Houd het tafelblad in elk geval klein tussen bank en tv.

Kleine woonkamer inrichten met deze tips van superwoonsite.

Vloerkleed

Heb je een harde vloer? Dan kunnen je meubels snel als aparte blokken overkomen. Dat maakt het totaalaanzicht rommelig en druk. Dan benadruk je dus de beperking van de ruimte. Om dat te voorkomen leg je een rechthoekig (niet rond!) tapijt in je ruimte dat je zoveel mogelijk onder en tegen je zit- en bergmeubels aan laat komen. Zo verbindt het vloerkleed al je meubilair en maakt er visueel een mooie eenheid van. En dat geeft weer ruimtegevoel.

Tv meubel laten zweven!

Een meubel dat niet beslist nodig is, is het tv-meubel. Moet je er per se eentje, koop dan een zwevend exemplaar. Dan loopt de vloer tenminste zichtbaar door. Een tv-meubel heeft slechts geringe bergruimte en de televisie kan met een beugel ook direct tegen de wand gehangen. Dat scheelt een groot langgerekt meubelblok en geeft meteen meer ruimte.

Tips om een kleine woonkamer in te richten

Heb je wat gehad aan deze tips? Hopelijk beleef je veel plezier aan het inrichten van je niet al te grote woonkamer.

Ook leuk om te lezen...