We maken thuis steeds meer gebruik van slimme automatiseringssystemen om ons leven makkelijker te maken. We bedienen onze apparaten op afstand, ook als we niet thuis zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van ontwaken met de geur van verse koffie of het programmeren van je verwarming zodat het aangenaam warm is als je thuis komt? Zo zijn er talloze mogelijkheden. Wij vertellen je alles over slimme verlichting.
Wat is slimme verlichting?
Slimme verlichting is onder te verdelen in slimme lampen, fittingen, stekkers en inbouwontvangers. Ze hebben allemaal als kenmerk dat je ze op afstand bedient. Ook zijn ze zowel binnen als buitenshuis gebruiken. Vaak kan je ze koppelen met andere apparatuur in huis, waardoor je wekker ’s ochtends een seintje geeft dat ook het licht aan moet. Je bedient je verlichting met je smartphone.
Hoe werken de soorten verlichting?
Slimme lampen draai je in een gewone fitting en staan zelf in verbinding met elkaar en met je smartphone. Voorbeelden hiervan zijn LIFX, Innr en Philips Hue. Slimme fittingen zijn lampenhouders die in een fitting gedraaid worden, zoals de Somfy lampenhouder. Slimme stekkers zet je tussen de stekker van de lamp en het stopcontact. In tegenstelling tot de andere soorten, is het niet mogelijk om hiermee een lamp te dimmen. Deze heeft alleen een aan- en uitstand, zoals de TP-Link Smart Plug. Met een draadloze inbouwontvanger stuur je een draadloos signaal naar je lamp.
Met slimme verlichting kies je voor veiligheid
Als je ’s nachts naar het toilet moet, schakelt het licht in de gang automatisch aan als je het koppelt aan een bewegingsdetector. Zo heb je minder kans op valpartijen. Ook schrik je inbrekers af door lampen aan te laten gaan als je niet thuis bent of bij het afgaan van het inbraakalarm ook de lampen aan te laten gaan.
Be smart, ga voor veiligheid en gemak met slimme verlichting.