Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Niet iedereen heeft een doorzonwoning, en zelfs als je die wel hebt, zitten daar nog steeds donkere hoekjes in. Als je dol bent op planten, zet je je kamer het liefst zo vol mogelijk daarmee. Dan is het een slim idee om schaduwminnende planten op de donkerdere plekken neer te zetten.

Deze kamerplanten hebben weinig licht nodig

Deze robuuste soorten groeien in het wild onder dichte boomkruinen en op andere schemerige plekken. Daardoor overleven ze ook prima een stukje verder weg van jouw vensterbank. En er zitten een paar toppertjes tussen!

1. Philodendron
Deze klimplant komt uit het oerwoud, waar hij tegen andere planten opgroeit en dus weinig direct licht krijgt. Dat houdt de Philodendron niet tegen – ook huiseigenaren zonder groene vingers kunnen deze snelgroeiende plant met zijn gladde, hartvormige bladeren verzorgen. Geef ze niet teveel water en bemest ze af en toe, en de Philodendron voelt zich helemaal happy in jouw woonkamer.

2. Dracaena
Dit is een palmachtige plant met een duidelijke, houtachtige stengel. De soorten die in de handel worden aangeboden worden maximaal één tot drie meter hoog – sommige wilde soorten groeien uit tot echte bomen! De Dracaena in het tuincentrum groeit uitstekend in halfschaduw en kan zelfs niet tegen felle zon. Zijn exotische vorm en kleurrijke bladeren maakt dit een blikvanger – zelfs op de beschaduwde plek waar hij thuishoort.

3. Spathiphyllum
Een ranke plant met geribbelde, donkere bladeren op lange bladstelen. De Spathiphyllum is een makkelijke plant, die ten onrechte soms te nat wordt gehouden. Geef hem niet te veel water of mest en verpot hem op het juiste moment, en de plant laat graag zijn stralend witte, aronskelkachtige bloemen zien.

4. Zamioculcas
Een tropische plant met prachtige, sterk wasachtige bladeren die ook de slechtste verzorging tolereren. Het is een hele prestatie om deze mooie, diepgroene plant, die ook wel ZZ-plant genoemd wordt, kapot te krijgen. De Zamioculcas doet het goed op zo’n beetje elke plek in huis. In de schaduw, halfschaduw en gefilterd licht. Het enige waar je voor op moet passen is dat hij zich niet kapot groeit!

5. Ficus
Een gouwe ouwe die onverminderd populair is. Ficussen zijn er in alle soorten en maten. Deze miniboompjes hebben allemaal hun eigen aantrekkelijke bladvorm en robuuste gestalte, waardoor ze het centrale punt van jouw woonkamer kunnen vormen. Ficussen groeien graag in de halfschaduw, maar hebben de vervelende neiging om hun mooie blad te verliezen bij de verkeerde verzorging. Toch is de plant zeker de moeite waard!

Ook leuk om te lezen...