Energiebesparing is wereldwijd een hot item en ook jij kan daaraan meehelpen. Het zijn niet enkel de grootverbruikers die een verschil kunnen maken, als ieder gezin ook een inspanning doet kunnen we tot een groots resultaat komen. Vele kleintjes maken ook een groot, ja toch? We hebben een lijstje opgesteld met eenvoudige tips om energie te besparen, welk eigenlijk iedereen wel zou moeten kunnen uitvoeren. Wil je het echt groot aanpakken en zo snel mogelijk toewerken naar een energiezuinig huis, lees dan snel verder!
Maatregelen die het meest bijdragen
Natuurlijk is het Milieu Centraal heeft de klimaatklappers opgesteld. De 7 maatregelen die het meest bijdragen aan een energiezuinig huis. Met deze maatregelen kan ook jij doeltreffend energie besparen.
1. Spouwmuurisolatie
Besparing: 1600 kilo CO2 per jaar
Met een terugverdientijd van ongeveer drie jaar is spouwmuurisolatie een doeltreffende energiebesparende maatregel voor jouw woning. Het zorgt er enerzijds voor dat de warmte langer binnen blijft en anderzijds dat de muren minder koude afgeven. Een dubbel voordeel dus
2. Isoleren van schuine daken
Besparing: 1500 kilo CO2 per jaar
Een slecht geïsoleerd dak is één van de voornaamste energieverspillers. Ook hier is er zowel voor jezelf als voor het milieu een groot voordeel aan gekoppeld. Door de isolatie gaat minder warmte verloren waardoor jij minder zal betalen en door het minder verbruik van energie zorg je voor een lagere uitstoot.
3. Zonnepanelen plaatsen
Besparing: 1000 kilo CO2 per jaar
Reeds 10 zonnepanelen kunnen een groot verschil maken op energiebesparend niveau. Het zal je in staat stellen zelf de energie op te wekken die je nodig hebt. Zonlicht is er dag na dag, ook op minder zonnige dagen en is dus onuitputtelijk als energiebron.
4. Hybride warmtepomp
Besparing: 800 kilo CO2 per jaar
Doordat deze werkt op elektriciteit in plaats van op aardgas kan je hiermee een lager energieverbruik en een lagere uitstoot. Door de verbinding met je CV-ketel zal deze laatste enkel aanslaan bij heel koud weer. Subsidies en een lagere energiefactuur zullen hiervan voor jou het resultaat zijn.
5. HR++ glas
Besparing: 800 kilo CO2 per jaar
Dit soort glas is opgemaakt uit verschillende lagen waartussen edelgassen worden gespoten. Deze gassen zorgen voor een betere isolatie en zorgen ervoor dat u minder warmte verliest en dus minder energie verbruikt om je woning te verwarmen.
6. Vloeren isoleren
Besparing: 600 kilo CO2 per jaar
Misschien minder gekend, maar ook vloerisolatie zorgt ervoor dat de warmte in je woning beter behouden blijft. Het in aanmerking komen voor subsidies in combinatie met een lagere energiefactuur zorgt ook hier voor dubbel voordeel.
7. Warm water opwekken met een zonneboiler
Besparing: 290 kilo CO2 per jaar
Door de installatie van een zonneboiler zorg je voor warm water op zonne-energie in plaats van op aardgas. Tijdens de zomermaanden zal je al je water hiermee kunnen verwarmen, tijdens de wintermaanden kan je warmtepomp bijspringen. Je zonnepanelen leveren de energie en de zonneboiler bezorgt je hiermee warm water. Zeer energiebesparend dus en goed voor je portemonnee en het milieu.
Help jij ook mee aan energiebesparing?
Bovenstaande heeft je wellicht geïnspireerd nog eens na te denken over het toepassen van bepaalde energiebesparende maatregelen. Jijzelf en het milieu varen er goed bij dus zeker het overwegen waard. Wil je alles nog eens in detail overlopen en nagaan welke maatregelen voor jou geschikt zijn? Op Milieu Centraal vind je alle maatregelen nog eens uitgebreid uitgelegd en kan je precies zien welke besparingen elke maatregel je kan opleveren.
Bron besparing: Milieu Centraal