Alles over het energielabel voor woningen

In 2015 hebben alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Met een energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig een woning is in verhouding tot woningen van hetzelfde soort. De energielabels zijn op alfabetische volgorde gerangschikt van A tot en met G, waarbij energielabel A het meest energiezuinig is en G het minst zuinig. Bij verkoop van je huis vraag je een definitief energielabel aan. Dit label is tien jaar geldig. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.

Doel van het energielabel

Een potentiële koper of huurder ziet aan het energielabel hoe energiezuinig de woning is. Hoe energiezuiniger, hoe beter voor het milieu. De overheid wil met het energielabel huizenbezitters stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen. Ook als huizenbezitter kan een groener energielabel voordelen hebben. Het kan de verkoop of verhuur van je woning versnellen, maar ook een positief effect hebben op de prijs. Het energielabel omvat ook tips over hoe je je woning energiezuiniger kan maken.

Wat is het energielabel van mijn huis?

Het voorlopige energielabel is gebaseerd op het bouwjaar van het huis, het type huis en de grootte ervan. Je voorlopige energielabel kan je opzoeken op EP-Online. Het energielabel omvat tips hoe je je woning energiezuiniger kan maken. Je definitieve label vraag je aan als je je woning gaat verkopen of verhuren. Geïnteresseerden kunnen dan zien hoe zuinig een huis is. Een definitief energielabel vraag je aan op Energielabelvoorwoningen.nl.

De voordelen van een groener energielabel

Een groener label is voor veel kopers aantrekkelijk. Het huis heeft een comfortabeler binnenklimaat en minder CO2-uitstoot. Ook heeft een woning met een groener label meestal een lagere energierekening. Je huis is dus meer waard met een groener label en zal ook sneller verkocht worden. Ook als je geen verhuisplannen hebt, is een groener energielabel goed voor je portemonnee en goed voor het milieu.

Hoe krijg je een groener energielabel?

Door te investeren in energiebesparende maatregelen krijgt je huis een groener energielabel. Denk hierbij aan het aanschaffen van een hoogrendementsketel of een combiketel die ook water verwarmt en op een zonneboiler aangesloten kan worden. Isolatiemaatregelen en dubbelglas helpen ook om je huis groener te krijgen. Andere mogelijkheden zijn zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Deze waterpomp gebruikt warmte uit water, lucht of grond en zet dit om naar warmte voor in huis.

Ook leuk om te lezen...