Deze meubels mogen niet ontbreken in je woonkamer

Een woonkamer kan niet onder meubilair. Juist deze ruimte staat centraal in je huis. Gek genoeg zijn er zoveel soorten meubels dat je, voor je het weet, ruimtegebrek hebt. Ook al heb je een woonkamer van 44 m2. Kies dus met zorg uit welke meubels bij jou passen.

De basis

Twee zaken zijn algemeen in een woonkamer, de zithoek en de eethoek. Een zithoek kan bestaan uit een enkele grote hoekbank of een twee- of driezitsbank met daarbij passende losse ‘luie’ stoelen. En een eethoek heeft als vaste kern een eettafel waaromheen stoelen gezet zijn. Tot zover is alles duidelijk. Alleen wordt er vaak nog een functie aan de woonkamer toegevoegd: die van werkplek. Dat betekent dat er ook een bureau of een hoge bijzettafel dient te komen en een bureaustoel.

Opbergkasten functionele meubels voor in huis.

Meubels voor drie woonfuncties

Drie functies van je woonkamer: eten, relaxen en werken. Hierboven vond je het absolute minimum aan meubels voor dat drietal. Veel mensen hebben voor die functies meer meubels nodig. Want neem nou het relaxen. Je zit op de bank maar je kopje koffie wil je niet op de grond zetten. Een salontafel is dus nodig. Of, als ruimte ontbreekt, in elk geval een bijzettafel naast de bank. De tv waar je naar kijkt steunt vaak op een tv-meubel. Handig voor al die kleine zaken die bij de tv horen.

Werkplekken vragen om bergruimte

Ook de werkfunctie vraagt om meer dan een bureau met stoel. Want je paperassen, je archiefmappen en ander materiaal nemen ook plaats in en passen niet altijd in de bureauladen. Dus komt er een kastje bij. Een eettafel is niet altijd alleen maar omringd met stoelen. Soms heb je aan de muurzijde een mooie oude school- of kerkbank gezet. Bij een eethoek hoort ook vaak weer een kast: voor glazen en andere mooie uitstalzaken die geregeld naar het tafelblad verhuizen.

Opbergkasten

Meer vrij algemene woonkamer meubels zijn een boekenkast, een room divider, een dressoir, een kabinet (feitelijk een soort kist op poten) en een chiffonnière, een hoge kast met laden. Een alternatief zitelement dat ook nog wel eens in de kamer komt is de poef, een hoog en dik kussen waar je wel een krant of boek op kunt leggen, maar dus geen glas drinken op moet plaatsen. Daar zijn weer bijzettafeltjes voor nodig.

Uitstalkasten

Mooie spullen etaleer je in zogenaamde vitrinekasten, vaak van metaal en glas gemaakt. En drankflessen krijgen een plekje in een barkast. Verder zijn er heel veel soorten kleine of grote hangende wandkasten, veelal uitgevoerd als wandrekken, maar soms ook in gesloten uitvoering.

Ook leuk om te lezen...